Het kiezen van een motorhelm

Elke motorrijder weet het, bescherming is belangrijk. Motorrijden is en blijft gevaarlijk. Hoe goed je ook kunt rijden, de risico’s blijven vaak hetzelfde. Er zijn namelijk erg veel factoren die een ongeluk kunnen veroorzaken en daar heb je als motorrijder zelf niet altijd de controle over. Het is dus zaak om de risico’s zo goed als maar kan te vermijden. Maar hoe doe je dit? Welke maatregelen kun je nemen?

Een defensieve rijstijl is natuurlijk het allerbelangrijkst, maar daarna komt je eigen uitrusting natuurlijk. Om volledig beschermd te zijn heb je natuurlijk motorlaarzen, een motorbroek, een motorjas, handschoenen en natuurlijk een helm nodig! Natuurlijk is een helm prioriteit nummer 1, dus daarom zullen we in deze blog hier wat dieper op in gaan.

Waar moet je op letten?

Welke afwegingen zal je moeten nemen bij de keuze voor een motorhelm. Er zijn een aantal factoren die hierbij erg belangrijk zijn. Onder andere: comfort, veiligheid en praktische factoren spelen een grote rol bij de keuze. Wat comfort betreft moet de helm goed passen. Uit veiligheidsoverwegingen, moet hij wel strak zitten, maar niet té strak. Let bij het kopen van een helm dus goed op de maat.

Daarnaast is ieder hoofd verschillend. Het kan dus zo zijn dat een bepaalde helm gewoon niet past bij de vorm van je hoofd. Heb je het gevoel dat de helm op bepaalde punten drukkend aanvoelt? Kijk dan even verder! Daarnaast is het erg belangrijk dat de helm praktisch is. Kies je voor een systeemhelm, dan betekent dit dat je het kinstuk vaak omhoog kan doen. Vooral zomers is dit erg handig. Als het te warm wordt binnen de helm kun je het kinstuk omhoog doen voor extra verkoeling. Dit is alleen niet erg veilig.

Ga dus niet op deze manier motorrijden. Een integraalhelm is vaak de veiligste keuze. De schalen bestaan uit een deel, dus zijn vaak sterker dan die van systeemhelmen.

Neem je tijd

Bij het kiezen van een helm is het dus verstandig deze factoren mee te nemen bij het maken van je keuze. Allerlaatste tip: neem de tijd. Na de helm één keer op te hebben gedaan, weet je nog niet hoe hij zit na een uur op de motor. Vraag je dus extra goed af of de helm bij jou past!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *